رجیستری موبایل چیست و چگونه انجام می شود.

رجیستری موبایل چیست و چه طور باید آن را انجام داد؟

در پاسخ رجیستری موبایل چیست باید گفت طرح رجیستری یا همان شناسنامه دار کردن تلفن همراه که به منظور حمایت از وادرات موبایل و مبارزه با قاچاق صورت گرفته است، بحث گسترده ای دارد که امروز به طور مفصل به آن خواهیم پرداخت.

رجیستری موبایل چیست؟

طرح رجیستری که در سال 1385 برای اولین بار در کشور اجرا شد به زبان ساده، یعنی ثبت تلفن همراه در یک سامانه جامع. این طرح که در ابتدا مربوط به گوشی های اپل بود، در سال 85 اجرا شد اما کمی بعد یعنی در سال 86 متوقف شد. ده سال بعد یعنی در سال 96 دوباره به مرحله ی اجرا درآمد و کم کم برای تمام گوشی ها اعمال گردید. علاوه بر این، از سال ۱۴۰۰، این طرح، برای ساعت ‌های هوشمند دارای سیم کارت‌، PDA ، دستگاه های بارکد اسکنر، مبدل های تلفن ثابت به سیار و تبلت‌ها نیز اجرا شد.

در این طرح فقط تلفن های همراهی که از طریق گمرک وارد کشور شوند، فعال می شوند و هدف از اجرای آن مبارزه با قاچاق و حمایت از واردات تلفن های همراه و حقوق کاربران می باشد. با اجرای این طرح تلفن های همراهی که از طریق قانونی وارد کشور نمی شوند، پس از 30 روز از خدمات اپراتوها محروم می شوند. پس برای فعال کردن تلفن ها به شناسه‌ی IMEI و سامانه ی همتا نیاز است؛ که در ادامه به آن ها می پردازیم.
 

 

سامانه ی همتا

در هنگام خرید گوشی جدید (نو یا دست دوم) با این سامانه مواجه خواهید شد. این سامانه‌ ی هوشمند مدیریت تجهیزات ارتباطی، برای رجیستری کردن گوشی‌ های هوشمند پیاده‌سازی شده است. این طرح خدماتی نظیر استعلام اصالت گوشی، انتقال مالکیت گوشی و فعال سازی گوشی را ارائه می دهد. توجه داشته باشید که برای ورود به سامانه ی همتا و انتقال مالکیت گوشی، در ابتدا باید در این سامانه ثبت نام کنید. اما برای استفاده از خدماتی نظیر استعلام اصالت گوشی و فعال سازی گوشی نیازی به این کار نیست.

درگاه ‌های ارتباط با سامانه همتا به شرح زیر می‌باشد:

  1. سایت همتا: https://hamta.ntsw.ir
  2. شماره پیامکی همتا: ۷۷۷۷
  3. کد دستوری:  #۷۷۷۷*

رجیستری موبایل چیست و چگونه انجام می شود.

کد  IMEI:

هر تلفن همراه دارای یک شناسه ی بین المللی 15 رقمی منحصر به ‌فرد (IMEI) است که با استفاده از آن می‌توان هر تلفن همراهی را در شبکه مخابراتی ردیابی کرد. این کد مخصوص همه تلفن های همراه است. کد IMEI در سامانه‌ی همتا ثبت شده و با سیم‌کارت‌های ایرانی فعال خواهند شد. این بدان معناست که سایر تلفن های همراهی که از طریق گمرک وارد کشور نشده ‌اند، پس از ۳۰ روز، غیرفعال خواهند شد. این کد، بر روی جعبه گوشی هوشمند، پشت باتری و یا با شماره‌گیری کد دستوری #۰۶#* قابل مشاهده خواهد بود. دقت داشته باشید که اگر کد IMEI جعبه و دستگاه شما با هم متفاوت بود، باید کد IMEI تلفن همراه خود را وارد سامانه ‌ی همتا کنید.

رجیستری موبایل چیست و چگونه انجام می شود.

روش استعلام اصالت موبایل

این عمل با دو روش قابل اجراست:

  • از طریق کد IMEI در سامانه همتا:

این روش بسیار ساده است و  شامل مراحل زیر می شود:

  • وارد بخش شماره‌گیری تلفن همراه خود شده و شماره #۷۷۷۷* (ستاره ۷۷۷۷ مربع) را شماره گیری کرده تا وارد سامانه‌ی همتا شوید.
  • گزینه‌ی (1) یعنی “استعلام اصالت” را انتخاب کنید، پس از آن از شما می‌خواهد که IMEI دستگاه خود را وارد کنید. همانطور که گفتیم کد IMEI یک عدد ۱۵ رقمی است که از روی جعبه می‌توانید بخوانید اما اگر جعبه در دسترس نبود نگران نشوید زیرا می‌توانید با شماره‌گیری #۰۶#* (ستاره مربع ۰۶ مربع) آن را بدست بیاورید.
  • بلافاصله پس از وارد کردن کد IMEI ، پیامکی از شماره ۷۷۷۷ سامانه‌ی همتا (نه هیچ شماره دیگری) برای شما ارسال می گردد که نشان می دهد تلفن همراه شما در سامانه‌ی طرح رجیستری ثبت است یا نه. علاوه بر این، در پایان این پیامک می‌توانید ببینید که آیا این دستگاه قبلاً در بازار ایران با سیم‌ کارتی روشن شده است یا خیر. همچنین به زمان شروع گارانتی نیز اشاره خواهد شد. اما اگر تاکنون سیم کارتی روی گوشی قرار نگرفته باشد پیامی مبنی بر شروع گارانتی یا روشن شدن دستگاه با سیم کارت دریافت نخواهید کرد.
  • از طریق اپلیکیشن سامانه ی همتا:

بعد از صحبت در خصوص رجیستری موبایل چیست باید بدانید که علاوه بر روش بالا می توانید از طریق اپلیکیشن سامانه همتا که هم بر روی گوشی های اندرویدی و هم برای گوشی هایی که دارای سیستم عامل iOS قابل نصب است استفاده کنید. در این روش، ابتدا گزینه فعالسازی را انتخاب کرده و سپس شماره تلفن همراه خود، IMEI دستگاه و همچنین کد فعالسازی را وارد نمایید. تا گوشی شما در سامانه همتا ثبت و فعال شود.

دانلود فایل PDF مقاله - باماهمراه

نحوه ثبت گوشی‌های مسافری در سامانه همتا و مسائل قانونی مرتبط

افرادی که در خارج از کشور، مبادرت به خرید تلفن همراه یا هر وسیله ای که در آن سیمکارت می خورد، کرده اند باید پس از ورود به کشور کد “IMEI” آن دستگاه را در گمرک ثبت و با پرداخت عوارض مربوط به آن، کد فعال سازی را دریافت کرده و آن را در سامانه ی همتا ثبت کنند.

هر مسافر می‌تواند تنها یک گوشی، همراه خود وارد کشور کند و به محض ورود به کشور با پاسپورت به گمرگ مسافری فرودگاه مراجعه تا دستگاه آن ها در سامانه‌ی همتا ثبت شود. در غیر این صورت گوشی مسافری آن‌ها تنها ۳۰ روز فعال خواهد بود.

توجه داشته باشید که اگر مسافر بدون ثبت، گوشی را از گمرک خارج کند دیگر امکان ثبت در سامانه‌ی همتا برایش میسر نخواهد بود.

نحوه ی تشخیص گوشی کارکرده از طریق رجیستری

همانطور که در بالا اشاره کردیم بعد از استعلام از سامانه ی همتا پیامی برای شما ارسال خواهد شد که در انتهای آن ذکر می کند که قبلا سیم کارتی در گوشی شما قرار داشته است و از آن استفاده شده است یا نه.

نکته ی حائز اهمیت در اینجا این است که در صورت آگاه بودن از دست دوم بودن گوشی، فروشنده گوشی می تواند از طریق سامانه همتا و از طریق فرآیند انتقال مالکیت، کد جدید را برای خریدار دریافت و ارسال کند. در غیر این صورت، مالک اصلی دستگاه، مالک قبلی شناخته شده و کلیه حقوق قانونی از جمله حق استفاده از دستگاه، برای او در نظر گرفته خواهد شد.

رجیستری موبایل چیست و چگونه انجام می شود.

نکاتی در ارتباط با رجیستری:

  • تلفن های همراه دو سیم‌کارته دارای دو شناسه IMEI هستند و باید هر دو شناسه را به صورت جداگانه ثبت کنید.
  • رجیستری تلفن همراه هیچ‌گونه هزینه‌ای برای خریدار نداشته و ارسال تمامی پیامک ‌های مربوط به استعلام گوشی و اطلاع‌رسانی رایگان است.
  • پیش از بازگشایی محصول، قانونی بودن آن را چک کنید زیرا برای بدست آوردن کد IMEI نیازی به بازکردن جعبه نیست.
  • دقت کنید که دستگاه شما، دارای کارت گارانتی از شرکت ‌های واردکننده رسمی باشد.
  • در فرآیند ثبت و شناسه‌دار کردن گوشی‌های تلفن همراه، برای اعلام شکایت یا پیگیری مشکلات احتمالی، می توانید از سامانه ی ۱۲۴ و یا مرکز تماس ۰۹۶۳۶۶ کمک بگیرید.
  • تلفن های همراهی که قبل از این طرح، حداقل یکبار با یکی از اپراتورهای ایرانی فعال شده باشند، با هیچ مشکلی در طرح رجیستری مواجه نخواهند شد و مواردی مانند قاچاق بودن در این مورد نیز اهمیتی ندارد.
  • کاربرانی که پیش از اجرای رسمی این طرح، گوشی موبایلی را خریداری کرده و سیم کارتی در آن قرار داده اند، با مشکلی مواجه نخواهند شد. پس طرح رجیستری، در ارتباط با گوشی‌هایی است که پس از اجرای طرح، روشن نشده‌اند و سیم‌کارت ‌های ایرانی در آن‌ها قرار نگرفته باشد.
  • اگر تلفن همراه تان گم یا دزدیده شود می‌توانید برخی از اطلاعات مهم برای یافتن آن را از طریق کد IMEI به دست آورید.

در انتها امیدواریم مطلب فوق مورد استفاده ی شما همراهان عزیز سایت باماهمراه قرار گرفته باشد و پاسخ مناسبی برای پرسش رجیستری موبایل چیست دریافت کرده باشید.

مقایسه محصولات